Nieuws


Terug naar het overzicht

Bij Asterix zijn nieuwe vrijwilligers meer dan Welkom!!

Geplaatst op 05-09-2019
Geplaatst door MaikelvanVugt

Asterix bestaat al meer dan 45 jaar.

Asterix is een tafeltennisclub die in 1973 werd opgericht door Hans Huijs. De club heeft een speelruimte in de gymzaal Muspelheim te Blerick en telt zo’n tachtig leden. Ze onderscheiden hier drie sportactiviteiten: het reguliere tafeltennis voor valide spelers, het paratafeltennis voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking en het zogenaamde Dynamic Tennis.

Het reguliere tafeltennis behoeft denk ik geen nadere uitleg, een flitsende en snelle sport waar de Nederlandse Bettine Vriesekoop in uitblonk. Bij paratafeltennis heeft ook iedereen wel een beeld maar ik was toch verbaasd toen ik hoorde dat er bij Asterix rolstoel gebonden spelers zijn die aan de tafel geweldige prestaties kunnen leveren en wel zodanig dat ze het op kunnen nemen tegen valide spelers.
Van Dynamic tennis had ik nog nooit gehoord en u misschien ook niet. Het werd mij uitgelegd als “tafeltennis op de vloer”. Er wordt net als bij tennis een net gespannen maar het speelveld is kleiner dan bij regulier tennis. De spelers hebben een speciaal racket en ze gebruiken een zogenaamde softbal. Dynamic tennis is met name geschikt voor mensen die om wat voor reden dan ook de fysieke inspanning van het gewone tennis net niet meer aankunnen. Ik heb er even naar mogen kijken en ik zag dat het een prima vorm van bewegen is. Het is dan misschien wat minder inspannend dan gewoon tennis maar toch een uitstekende manier om aan de conditie te werken.

De woensdagavond

De woensdagavond is gereserveerd voor paratafeltennis en met name daar zijn helpende handjes heel welkom. Veel paratennissers hebben mobiele beperkingen en dan zijn een aantal handelingen lastig, moeilijk en soms onmogelijk. Bij tafeltennis vliegen de ballen aan alle kanten om je oren en veel ballen belanden op de vloer. Als iemand die in een rolstoel zit die moet gaan oprapen dan gaat dat erg veel tijd kosten en omdat er maar een uur speeltijd is mag die tijd niet voorbijgaan aan het oprapen van de ballen. De tennissers komen om te spelen en niet om ballen op te rapen. Bij Asterix beschikken de vrijwilligers over heel handige plastic buizen waarmee iemand de bal van de grond kan pakken zonder de bukken. De bal gaat er aan de onderkant in maar kan er alleen aan de bovenkant weer uit. Je ziet dan ook voortdurend een aantal mensen met zo’n pijp ballen oppikken die dan weer in een mandje geleegd worden. Op die manier kunnen de spelers lekker tempo houden in hun spel.

Wat houdt het werk van de vrijwillig(st)er hier in:

  • Op tijd aanwezig zijn dat is belangrijk. De tafels moeten opgebouwd worden maar dat gaat vrij gemakkelijk. Het is de bedoeling dat alles klaar staat als de spelers arriveren.
  • Aan de tafels assistentie verlenen. De hulp die daar nodig is, is wisselend en hangt ook af van de beperking(en) van de spelers.
  • Ballen rapen zoals hierboven aangegeven
  • Na afloop het materiaal weer opbergen.
  • Een leuke bijkomstigheid is dat onze vrijwilligers na afloop van de speelavond voor de paratafeltennissers gratis en voor niets mee mogen doen aan dynamic tennis.

Op mijn vraag of er nog speciale eisen zin om dit werk te kunnen doen zegt Hans Huijs: het belangrijkste is dat onze vrijwilligers goed om kunnen gaan met mensen die een beperking hebben ongeacht of het gaat om fysieke of verstandelijke beperkingen. Onze spelers willen net als iedereen met respect behandeld worden. Verstand of kennis van het tafeltennisspel vinden we niet belangrijk; dat leren ze hier vanzelf wel. We hebben soms ook vrijwilligers de ervaring hebben in de zorg en dat is een hele plezierige bijkomstigheid maar absoluut geen voorwaarde. Maar als er onverwacht iets gebeurt met een van de spelers is het prettig als er tenminste één persoon aanwezig is met ervaring in de hulpverlening.

Degenen die na het lezen van dit artikeltje belangstelling hebben en erover denken om zich als vrijwilliger aan te melden kunnen contact opnemen met Hans Huijs telefoon  077-3870161
of 06-17168230. Meer informatie is te vinden op kun website: http://www.ttcasterix.nl/